AKTUALNOŚCI

Relacja z Toruńskiego Tygodnia Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

W dniach 8-10.11.2021 r. Kolegium Jagiellońskie- Toruńska Szkoła Wyższa wraz z Fundacją Rozwoju Edukacji i Nauki „Pomerania”, Samorządem Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Gminą Miasta Toruń przeprowadziło cykl trzech spotkań w ramach Toruńskiego Tygodnia Tolerancji.

Nasze cele

Podstawowym celem zaplanowanych przez nas działań było budowanie szacunku, życzliwości i otwartości na współpracę pomiędzy ludźmi wywodzącymi się z różnych tradycji kulturowych. Podczas trzech dni prowadzonego przez nas wydarzenia, setki osób mogły uczestniczyć w spotkaniach, zagłębić się w historię kuchni włoskiej, ukraińskiej oraz litewskiej. Mogliśmy też poznać przepisy na pyszne potrawy (podczas gotowania na scenie przez najlepszych toruńskich szefów kuchni).

Przebieg wydarzeń

Pierwszy dzień rozpoczęliśmy koncertem Jacka Beszczyńskiego i jego zespołu Nadziei Maleńka Orkiestra. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję posłuchać najpopularniejszych włoskich przebojów. Kolejnym punktem programu była prelekcja pana prof. Jarosława Dumanowskiego na temat włoskiej kuchni, jej tradycji i historii. Ostatnim punktem programu było przygotowanie dań we włoskim stylu w wykonaniu szefa kuchni z Restauracji Salt. Goście mieli szanse degustować dania takie jak np. spaghetti carbonara czy deser Panna cotta w zupełnie nowym wydaniu.

Drugi dzień rozpoczął znany i lubiany toruński artysta – Zwierzak, czyli Rafał Zieliński. Po tak wspaniałym koncercie przeszliśmy do wysłuchania krótkiego wykładu na temat kuchni ukraińskiej. Historię i tradycję tej kuchni przybliżył nam Prof. Ihor Lylo, z Narodowego Uniwersytetu im. Iwana Franki we Lwowie. Następnie Paweł Zasławski, który jest szefem kuchni w  Restauracji Monka przygotował dla wszystkich kulinarną ucztę.

Trzeciego dnia ponownie gościliśmy na scenie pana Jacka Beszczyńskiego wraz z zespołem Nadziei Maleńka Orkiestra. Z uwagi na to, że spotkanie miało miejsce 10 listopada, nie zabrakło wspólnego śpiewania pieśni patriotycznych. Wszyscy uczestnicy otrzymali tego dnia śpiewniki. Po koncercie i śpiewach przyszła pora na prelekcje na temat kuchni litewskiej. Dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy na temat historii i tradycji tej kuchni. Apetyty zaostrzył kulinarny pokaz w wykonaniu szefów kuchni Restauracji Daglezja. Przygotowali dla nas między innymi zupę cebulową czy babkę ziemniaczaną. Było pysznie!

Liczymy, że nasi goście byli równie zachwyceni!

Partnerzy i sponsorzy wydarzenia

Na zakończenie jeszcze raz bardzo chcielibyśmy podziękować naszym sponsorom i partnerom, dzięki którym mogliśmy się z Państwem spotkać na naszym Toruńskim Tygodniu Tolerancji. Warto wspomnieć, że była to trzecia edycja organizowanego przez nas wydarzenia, i jak co roku cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem.

Sponsor wydarzenia

Gmina Miasta Toruń

Partner strategiczny

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Partner wydarzenia

Polski Cukier

Polskie Przetwory

Główny sponsor

PZU

 

 

Skip to content