AKTUALNOŚCI

Toruński Tydzień Tolerancji – Relacja

Od tolerancji kulinarnej do tolerancji kulturowej

Kolegium Jagiellońskie- Toruńska Szkoła Wyższa wraz z Urzędem Miasta Torunia, Kujawsko-Pomorskim Urzędem Marszałkowskim, PP Totalizatorem Sportowym oraz Fundacją „Pomerania”, przeprowadziło cykl sześciu spotkań pod tytułem „Od tolerancji kulinarnej do tolerancji kulturowej”. Spotkania odbywały się w ramach Toruńskiego Tygodnia Tolerancji. Podstawowym celem zaplanowanych przez nas działań było budowanie szacunku, życzliwości i otwartości na współpracę pomiędzy ludźmi wywodzącymi się z różnych tradycji kulturowych, cywilizacyjnych, religijnych czy etnicznych.

Podczas wydarzeń zorganizowanych przez nas dla mieszkańców Torunia i regionu, staraliśmy się przybliżyć historię, tradycję i kulturę wybranych państw czy społeczności. Szczególnym elementem spotkań była degustacja potraw charakterystycznych dla danego kręgu kulturowego, służąca lepszemu poznaniu jego tradycji kulinarnej. To swoiste zderzenie się z tradycją kulinarną, umiejscowioną w szerszym kontekście kulturowym, miało służyć pogłębieniu zrozumienia innych tradycji kulturowo – cywilizacyjnych, a poprzez to lepsze zrozumienie, prowadzić do tolerancji i akceptacji elementów odmiennych porządków kulturowych.

W czasie popołudniowych spotkań uczestnicy mieli okazję wziąć udział w pokazach kulinarnych (gotowanie na scenie) oraz degustacji, wykładach kulturowych, koncertach na żywo, występach artystycznych.

 

11.11.2019r.

Dzień Polski
Pierwszy dzień naszego Tygodnia Tolerancji odbył się w ramach Narodowego Święta Niepodległości. Wydarzenie rozpoczęło się wykładem prof. Jarosława Dumanowskiego pt.: „Tradycje kuchni staropolskiej”. Podczas wykładu szefowie kuchni z Hotelu Mercure przygotowali na scenie potrawy z wymienionych przez profesora przepisów.

Naszym celem było uświadomienie uczestnikom bogactwa historycznej kuchni polskiej oraz jej wielokulturowości i otwartości na adaptowanie odmiennych tradycji kulinarnych.

Następnie nasi goście mieli okazję spróbować staropolskich potraw, takich jak: gęsina, śledź smażony, zupa z brukwi czy gruszka w przyprawach korzennych.

Spotkanie zakończyło się koncertem Sary Pach oraz wspólnym śpiewaniem pieśni patriotycznych.

12.11.2019r.

Dzień Hinduski
Drugie spotkanie rozpoczęło się od wykładu mgr Michała Dąbkowskiego- dyrektora
X Liceum Ogólnokształcącego w Toruniu, pt.: „Tradycje kuchni wedyjskiej”.  Następnie gotowanie na scenie tradycyjnej hinduskiej potrawy – kachori, w wykonaniu pochodzącej z Indii pani Geety.

Wydarzenie uświetnił występ artystyczny w wykonaniu uczennic z X Liceum Ogólnokształcącego w Toruniu.

Ostatnim punktem programu była degustacja indyjskich potraw, przygotowanych przez Restaurację „Royal India”.

13.11.2019r.

Dzień Chiński
Trzeciego Dnia obchodziliśmy Dzień Chiński, który był połączony z obchodami Dnia Konfucjusza. Na uroczystości pojawiła się zaproszona przez nas p. Zhao Xiuzhen- Konsul Generalna Chińskiej Republiki Ludowej w Gdańsku.

Zgromadzone osoby wysłuchały wykładu prof. Grzegorza Górskiego na temat kuchni chińskiej oraz tradycji i obyczajów kulinarnych Chińczyków.

Następnie odbyła się część artystyczna przygotowana przez lektorki języka chińskiego  z Instytutu Konfucjusza, uczniów Liceum Jagiellońskiego oraz słuchaczy Confucius Classroom w Kolegium Jagiellońskim. W programie uwzględniono m.in.: Quipao show (pokaz tradycyjnych strojów kobiecych), pokaz Kung-fu, taniec z mieczem, tradycyjny chiński taniec Caiwei.
Podczas gotowania na scenie nasi szefowie kuchni przygotowali chińskie Huoguo (tzw. Hotpot- kociołek).

Nasi goście mieli także okazję spróbowania chińskich pierożków, spring rollsów, makaronu z warzywami a także ryżu z kurczakiem i warzywami, przygotowanymi przez Restauracje Hanoi oraz Beijing.

14.11.2019r.

Dzień Amerykański
Czwarty dzień naszego Tygodnia Tolerancji rozpoczął się od koncertu Rafała „Zwierzaka” Zielińskiego – znanego wokalisty, gitarzysty. Rafał Zieliński podczas swojego występu przybliżył nam twórczość znanych amerykańskich artystów, takich jak Elvis Presley, Michael Jackson, The Rolling Stones.

Po koncercie wysłuchaliśmy wykładu prof. Grzegorza Górskiego na temat znaczenia sztuki kulinarnej w kulturze amerykańskiej.

Ostatnim punktem programu było gotowanie na scenie w wykonaniu szefów kuchni z Hotelu Mercure oraz degustacja amerykańskich potraw. Nasi goście mieli okazję skosztować kremu kukurydzianego z nachos, mini burgerów, pancake’ów czy też fantastycznego brownie. Potrawy zostały przygotowane przez Restaurację Hotelu Mercure.

15.11.2019r.

Dzień Śródziemnomorski
W piątek poznawaliśmy tradycje kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie włoskiej. Wydarzenie rozpoczęło się od energetycznego koncertu włoskiego artysty – Thomasa Grotto. Zgromadzeni goście świetnie bawili się przy włoskich rytmach.

Następnie pan prof. Jarosław Dumanowski przybliżył nam temat kuchni śródziemnomorskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni włoskiej.

Po wykładzie, Paweł Dowbor – szef kuchni z Restauracji Azzurro, urządził nam pokaz kulinarny, podczas którego mieliśmy okazję podpatrzeć jak robi się prawdziwe włoskie risotto. Risotto było tylko jedną z wielu potraw jaką przygotowała na poczęstunek Restauracja Azzurro. Było naprawdę pysznie.

16.11.2019r.

Dzień Żydowski
Cykl naszych spotkań zakończył się w sobotę, Dniem Żydowskim. Tego dnia mury Kolegium Jagiellońskiego odwiedził wyjątkowy gość – Karol Okrasa, który razem z prof. Jarosławem Dumanowskim przybliżył nam tradycje kuchni żydowskiej.

Drugim punktem programu był koncert Jacka Beszczyńskiego, który wykonywał utwory twórców żydowskich lub żydowskiego pochodzenia oraz występ ucznia Liceum Jagiellońskiego.

Tradycyjnie nie zabrało kulinarnego show w wykonaniu szefów kuchni z Hotelu Mercure. Gościom zaserwowano żydowskie przysmaki takie jak np. faszerowane gęsie szyje, czernina po żydowsku czy maca z humusem.

Współorganizatorzy i partnerzy wydarzenia: Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Urząd Miasta Torunia, Hotel Mercure, Restauracja Azurro, Radio Eska, Totalizator Sportowy, X LO w Toruniu, Liceum Jagiellońskie, Szkoła Podstawowa Cambridge Academy.
Skip to content