AKTUALNOŚCI

Toruński Tydzień Tolerancji – Relacja
Toruński Tydzień Tolerancji

Kuchnia łagodzi obyczaje

Kolegium Jagiellońskie- Toruńska Szkoła Wyższa wraz z Samorządem Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Gminą Miasta Toruń,  Fundacją Rozwoju Edukacji i Nauki „Pomerania” oraz Hotelem Mercure , przeprowadziło cykl trzech spotkań w ramach Toruńskiego Tygodnia Tolerancji.
Podstawowym celem zaplanowanych przez nas działań było budowanie szacunku, życzliwości i otwartości na współpracę pomiędzy ludźmi wywodzącymi się z różnych tradycji kulturowych. Toruński Tydzień Tolerancji

Podczas spotkań w dniach 12-14 listopada prowadziliśmy dla Państwa transmisje wideo, dzięki którym mogli Państwo razem z nami zagłębić się w historię kuchni naszych sąsiadów, poznać przepisy na najlepsze potrawy oraz posłuchać wspaniałej muzyki.

 

12.11.2020

Dzień litewsko-białoruski

Wideo relacja z wydarzenia
Podczas spotkania 12.11 poznawaliśmy historię kuchni litewskiej i białoruskiej.
Profesor Jarosław Dumanowski przybliżył nam przepisy na litewskie kołduny oraz białoruską babkę ziemniaczaną, które przygotowali dla nas: szef kuchni Hotelu Mercure Piotr Świst oraz Adam Frąckowiak.

Oprawę muzyczną wydarzenia zawdzięczaliśmy zespołowi pana Jacka Beszczyńskiego – Nadziei Maleńka Orkiestra.

I Przepis: Kołduny

II Przepis: Babka ziemniaczana

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

13.11.2020

Dzień niemiecko-żydowski

Wideo relacja z wydarzenia

Drugiego dnia naszego Tygodnia Tolerancji mieliśmy okazję poznać historię niemieckich klopsów czy karpia po żydowsku, tak znanego w naszej polskiej kuchni i popularnego na wigilijnym stole. Czy przygotowujemy go w taki sam sposób jaki opisuje prof. Dumanowski?

I Przepis: klopsy królewieckie

II Przepis: Karp po żydowsku

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

14.11.2020

Dzień czesko-ukraiński

Wideo relacja z wydarzenia

Cykl naszych spotkań zakończyliśmy w sobotę, 14 listopada, dniem czesko-ukraińskim. Kucharze Hotelu Mercure przygotowali dla widzów barszcz ukraiński oraz knedliki z gulaszem. Historię obu przepisów przybliżył nam oczywiście prof. Jarosław Dumanowski.

Przepis: knedliki z gulaszem

Zespół Jacka Beszczyńskiego zagrał utwory takie jak:

  • “Sarajewo”
  • “Tysz mene pydwenula”
  • “Lecą żurawie”
  • “Kometa”
  • “Ciemna już noc”
  • “Udanego dnia”

 

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Toruński Tydzień Tolerancji

Partnerem strategicznym wydarzenia był Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Wspierało nas także Miasto Toruń oraz Hotel Mercure. Toruński Tydzień Tolerancji

Skip to content